woensdag 6 april 2011

How to: Siliconen molds gebruiken

Molds, als het lukt krijg je er de leukste figuren uit. Wanneer het niet lukt vliegen ze uit frustratie door de kamer heen. Die problemen zijn hier ook geweest maar nu kan ik er prima mee overweg, vandaar dat ik jullie laat zien hoe ik het makkelijk vind werken om de figuren er uit te krijgen.
Om te beginnen hebben we uiteraard molds nodig. Voor het voorbeeld heb ik een bloemenmold en een parelmold gebruikt. De bloemenmold heeft veel kleine details wat het lastig maakt om ze er mooi uit te krijgen, dat geldt ook voor de dunne parelslierten (3, 4 en 5 mm) die snel breken. Naast molds staat er bij mij een pot crisco op tafel, een kwastje, klein mesje (plastic! anders kun je je mold beschadigen) en natuurlijk fondant. Wat ook niet mag ontbreken is een vriezer, waarom lees je straks.
Toen ik de bloemenmold voor het eerst zag vond ik sommige bloemen er wat vreemd uit zien. Maar wees gerust, als ze er uit komen zijn ze prachtig! Dit komt omdat de ruimte in de mold nog breder is dan aan het oppervlak, dit is ook gelijk wat het lastig maakt om ze er mooi uit te krijgen. In dit voorbeeld maak ik de roos, deze is door de vele kleine blaadjes lastig om er goed in zijn geheel uit te krijgen. 
 1. Smeer de mold met het kwastje in met een dun laagje crisco
 2. Maak een balletje fondant dat even groot, of iets groter is dan de ruimte in de mold
 3. Leg het balletje in de mold, wanneer hij te groot of te klein lijkt kun je het formaat nog veranderen
 4. Duw met een tool (hier achterkant van het mesje) het fondant goed in alle kiertjes in de mold. Je kunt hier best wat kracht bij zetten
 5. Snijdt met het mesje het overtollige fondant weg. Duw het mesje niet te ver naar beneden, anders kun je een gat krijgen in je figuur.
 6. Het resultaat wanneer de mold gevuld is
Nu leg je de mold een paar minuutjes in de vriezer zodat het figuur wat steviger wordt en straks makkelijker uit de mold te verwijderen is.

 1. Nu de mold uit de vriezer is leg je hem op zijn kop op je werk oppervlak
 2. Je zet een vinger tegen de mold ter hoogte van het figuur die je wat naar beneden duwt, met je duim en wijsvinger pak je de punt van de mold en trekt deze omhoog
 3. De figuur laat los uit te mold
 4. Je kunt dit ook met meerdere figuren tegelijk doen, het is dan het handigst om met 2 handen te werken.

Dit zijn de bloemen die in de mold zitten, de fondantbloem linksboven komt ook uit de ruimte linksboven in de mold. Zo zie je precies welk 'gat', welke bloem maakt.
 1. Met de pearlmold beginnen we ook door deze in te smeren met een dun laagje crisco
 2. Van fondant rol je een lange dunne sliert met dezelfde lengte van de mold
 3. De sliert leg je op de mold
 4. Met de achterkant van het mesje duw je het fondant in de mold, zorg dat hij overal goed gevuld is omdat het anders geen lange sliert meer is
 5. De overtollige restjes snijdt je weer weg.
 6. Soms zitten op de mold nog wat kleine stukjes fondant, deze zorgen voor een rafelig randje aan de parels wat niet mooi is. Het makkelijkst is om deze nu al te verwijderen met het mesje
Ook deze mold verdwijnt weer even in de vriezer, zorg ervoor dat deze er niet te lang in zit. Het fondant moet wat steviger zijn maar niet helemaal hard, anders breekt de sliert wanneer je hem uit de mold haalt.
 1. Je gaat hetzelfde te werk als bij de andere mold. Let hier goed op dat je niet één maar twee hoeken van de mold omhoog trekt, dan breekt de sliert niet.
 2. Je kunt ook meerdere slierten tegelijk maken
 3. Het is belangrijk om dan voorzichtiger te werk te gaan
 4. Hier is een breuk te zien in de sliert, deze mold heeft te lang in de vriezer gelegen.
Ik hoop dat degenen die moeite hebben met de molds ze nu weer met plezier uit de kast pakken om te gaan gebruiken. Want laten we eerlijk zijn, ze zijn toch wat te prijzig om te laten verstoffen ;)


1 opmerking: